Roczek ośmiorniczek w Przemyślu

Akcję w Przemyślu rozpropagowała pani Katarzyna Dacko, która wraz z uczestnikami Warsztatów Terapii Zajęciowej przy Stowarzyszeniu Wspierania osób Niepełnosprawnych Intelektualnie zaczęła dziergać ośmiorniczki.
W czerwcu 2016 roku Pani Dr. Anna Wojnarowicz Ordynator Oddziału Neonatologicznego z Pododdziałem Patologii Noworodka w Wojewódzkim Szpitalu im. Św. Ojca Pio w Przemyślu zgłosiła chęć udziału w akcji i pierwsze 10 szt. trafiło do naszego szpitala.
W prasie i internecie (Życie Podkarpackie oraz Portal Przemyski) pojawiły się artykuły o ośmiorniczkach, które zachęciły inne osoby do włączenia się do akcji.
28.06.2016 roku odbyło się pierwsze spotkanie w Przemyślu osób, które chciały włączyć się do akcji „Ośmiorniczki dla Wcześniaków”.
Uczestniczyło w nim 8 osób, z czasem grupa powiększyła się o kolejne osoby i na chwile obecną liczy 11 kobiet. Na pierwszym spotkaniu zawiązała się nieformalna grupa, która przyjęła nazwę „ZAMOTANE”.
5 listopada Zamotane poprowadziły warsztaty z dziergania ośmiorniczek zorganizowane w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej z okazji Światowego Dnia Wcześniaka.
Dzięki warsztatom zorganizowanym przez Muzeum - do szpitala trafiło ponad 30 ośmiorniczek.
Również Centrum Opieki Medycznej w Jarosławiu przyłączyło się do akcji – w lipcu 2016 r. zostało przekazane 10 szt. Na chwilę obecną akcja w Jarosławiu jest wstrzymana.
W Zespole Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących w Przemyślu uczniowie klasy 2a oraz partnerzy szkoły z projektu Erasmus + Between Yesterday and Tomorrow dowiedzieli się o Dniu Wcześniaka. O akcji i historii opowiedziała pani Beata Jaszczyszyn, a goście zabrali mini ośmiorniczki do Szwecji, Hiszpanii, Rumunii, Włoch, Szwajcarii i Anglii.
Grupa Zamotane nie tylko tworzy ośmiorniczki, ale również malutkie czapeczki i kocyki. Z czasem na warsztatach oprócz ośmiorniczek uczyłyśmy się rożnych technik rękodzielniczych. Były między innymi zajęcia z decoupage, papierowej wikliny, kwiatów z bibuły czy nauka dziergania szydełkowych maskotek.
Spotkania odbywają się cyklicznie, zazwyczaj w każdą pierwsza środę miesiąca w siedzibie WTZ przy SWONI, przy ul Lelewela 8A w Przemyślu.
Przez rok działalności – Zamotane wydziergały w sumie: około 400 ośmiorniczek, które trafiły do dzieci m.in. w szpitalach w: Przemyślu, Jarosławiu, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Danii.
Poza ośmiorniczkami zrobiłyśmy: około 100 breloków mini ośmiorniczek, ponad 30 czapeczek dla wcześniaków, i 4 kocyki - zaciemniacze- na inkubatory.
ZAMOTANE to: Katarzyna, Zofia, Joanna, Beata, Lucyna, Karolina, Elżbieta, Monika, Agnieszka, Anna i Małgorzata, mieszkanki Przemyśla, Jarosławia i okolic, w rożnym wieku, pracujące w rożnych zawodach a łączą je miłość do ośmiorniczek, chęci pomagania i wspólna pasja do rękodzieła.
Zapraszamy do dołączenia w nasze szeregi.
Kontakt: koordynator Katarzyna Dacko – tel.: 790-564-624 , od pon. do pt. w godz. 8,00 do 13,00 lub na Facebooku w grupie - Zamotane : https://www.facebook.com/groups/227719350975084/
Dziękujemy
Zamotane bardzo dziękują Stowarzyszeniu Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie i WTZ z Lelewela za wsparcie i udostępnienie lokalu, Pani Dr. Annie Wojnarowicz i całemu personelowi oddziału neonatologicznego w Przemyślu za wiele ciepłych słów, Zofii Gongol i jej Pasmanterii ZOSIA – Ubranka do chrztu z Bełchatowa za wszystkie przekazane włóczki i wypełnienie, Kawiarni Mała Czarna za możliwość zorganizowania urodzinowego spotkania oraz wszystkim prywatnym osobom, które bardzo pozytywnie odnoszą się do akcji i wspierają nas nie tylko dobrym słowem, ale i włóczkami.
Dodano dnia: 24.06.2017